Cercul preocuparilor si Cercul influentei

Un concept mult prea discutat de Stephen R. Covey in cartea 
"The 7 Habits of Highly Effective People" ce are la baza cercul ingrijorarilor , mai exact ceea ce tine de locul de munca, stilul de viata, familia, datoriile si orice alt mod de care te preocupi in mod direct .


Pe de alta parte in interiorul cercului privind ingrijorarile se afla cercul influentei. Tot ceea ce ne ingrijoreaza ,dar putem 'solutiona' in mod indirect si direct ( cercul controlului ).

Pe scurt, nu putem controla absolut orice din viata noastra, dar putem utiliza o concentrare proactiva asupra lucrurilor pe care putem cu adevarat sa le controlam , astfel cercul nostru de influenta isi va mari proportiile.



De exemplu nu putem controla economia globala sau o pandemie,iar pe masura ce ne concentram energia pe astfel de lucruri tindem sa lasam la o parte lucruri asupra carora putem avea un impact ( familia, stilul de viata, dezvoltarea  ). Acest lucru va aduce cu sine sentimente de neputinta, anxientate chiar si depresii.
Persoanele proactive isi concentreaza atentia asupra cercului de influenta si celui de control,o zona asupra careia pot actiona , reducand semnificativ nivelul de stres ( copii, familie, locul de munca, stil de viata , etc )
Persoanele reactive rezumandu-si focusarea la nivelul cercului de ingrijorare, asupra caruia nu pot avea nici un control direct cat nici indirect .( ex : atacuri teroriste, pandemii, vreme, etc ) ; cercul de influente in acest timp miscorandu-se .

Constientizarea si gestionarea domeniilor asupra carora ne cheltuim energia poate avea un impact extraordinar asupra noastra ca si indivizi.

Pe scurt nu trebuie sa fiu un produs al circumstantelor , ci un produs al propriilor decizii.

Comments

Popular posts from this blog

Cum ne pot afecta emotiile viata personala

Strategii pentru o memorie mai eficienta